Trends: eerste klasse doet het goed, tweede niet Printervriendelijke versie

Het economische tijdschrift Trends brengt deze week een artikel over de financiële toestand van de Belgische clubs in de hogere afdelingen. De clubs uit eerste klasse doen het allemaal goed, met uitzondering van Roeselare. In de tweede klasse is de toestend heel wat minder rooskleurig.
 
De samenvatting van het artikel lees je op de website van Trends.
 
Namens KVK Tienen komt ook secretaris Paul Swartenbroek aan het woord. Wij citeren de passage:
 
In tweede klasse hebben de ploegen het een pak moeilijker om de touwtjes aaneen te knopen. "Voor een deel is de crisis een echte reden, en voor een deel ook niet", weet Paul Bistiaux, de algemeen secretaris van Antwerp. "Een aantal bedrijven maakt effectief minder omzet, moet personeel afdanken. Als de haven van Antwerpen 20 procent minder trafiek heeft, dan zijn er slachtoffers. Maar daartegenover staan ondernemingen die zelf weinig van de crisis merken, maar het wel uitspelen in de onderhandelingen. Daar kun je eigenlijk moeilijk mee discussiëren. Wij proberen de afhakers te compenseren, maar wellicht zullen de inkomsten iets lager liggen, ja."

Bovendien zijn de vooruitzichten nog minder rooskleurig. Een dispuut tussen de Profliga (vereniging van eersteklasseclubs) en de Nationale Voetballiga (tweede klasse) leidde er vorig jaar toe dat er in plaats van 1,5 miljoen geen halve cent van het tv-contract met Belgacom naar tweede klasse vloeit. Netto komt dat voor een doorsneeclub neer op 80.000 tot 100.000 euro, toch snel 5 tot 10 procent van het budget van heel wat clubs. De tweedeklassers gingen in zee met HDTV-bedrijf Alfacam, en stampten de Exqi League uit de grond, maar voorlopig levert dat niet veel op. "Voor ons is de regionale zender ROB veel belangrijker dan Exqi", weet Tienen-secretaris Paul Swartenbroek. "Sommige sponsors kennen Exqi niet eens."

"Toch heb ik er het volste vertrouwen in dat dit uiteindelijk zal renderen", verklaart Dirk Opsomer, persverantwoordelijk van Ronse. "Al hangen wij vooral af van regionale sponsors. Dat is ook ons voordeel in deze crisis: één of twee sponsors die wegvallen, kunnen wij compenseren, omdat die nooit zoals bij andere clubs 10 of meer procent uitmaken van ons budget."

Dat overkwam Tienen vorig jaar wél, toen de hoofdsponsor opstapte. Swartenbroek. "We hebben toen ons budget met een vijfde ingekrompen. Momenteel voelen we de crisis niet zo, al lopen de betalingen iets minder snel binnen. Sinds twee seizoenen werken we ook voor sponsoring met contracten van drie of vijf jaar, wat maakt dat we er nu minder verliezen. Nu, voor de komst van deze voorzitter, Willy Schepers, was de sponsoring bij ons vrij miniem. Hij bracht een aanzienlijk netwerk mee, en dat deed een nieuwe wind waaien."

Voor een voetbalploeg blijft het belang van een voorzitter met een goed netwerk niet te onderschatten. Al lijkt er wel een breuklijn te zijn tussen eerste en tweede klasse. Op enkele uitzonderingen na is in eerste klasse het tijdperk van de voorzitter-mecenas nagenoeg voorbij. Ivan De Witte herinnert zich in de begindagen wel eens kleine bedragen bijgepast te hebben, maar dat gebeurt nu niet meer. Bij Racing Genk moeten er geen leningen door privépersonen meer worden afbetaald, ook niet aan Jos Vaessen. Ook Lokeren is zelfbedruipend, vertelt Orlans. "Misschien dat voorzitter Roger Lambrecht nog af en toe eens een berekend risico neemt, maar ons budget van 6,5 miljoen euro maken we zelf rond." Terwijl velen vrezen voor het lot van ploegen als Moeskroen en Sint-Truiden indien respectievelijk Philippe Dufermont en Roland Duchatelet wegvallen.

In tweede klasse wordt van het gros van de voorzitters wel nog verwacht dat ze aan het einde van het seizoen de putjes vullen. Bij Tienen gaat het om enkele duizenden euro's, die de beheerders bijpassen. "Ik heb nooit anders geweten dan dat Antwerp bestaan heeft bij gratie van vrienden van de club", zegt Antwerp-secretaris Paul Bistiaux. "Niet alleen de voorzitter, ook andere mensen doen een duit in het zakje."

Standaard Wetteren leefde vroeger bij gratie van de familie De Kerpel, maar het nieuwe bestuur dat op 1 januari aantrad, heeft de ambitie om die putjes niet meer te moeten dempen. Bij Ronse looft Opsomer de contacten die voorzitter Jean-Marie Vandendriessche, tevens CEO van bouwbedrijf Bocova, aanbrengt. "En toch ben ik ervan overtuigd dat hij graag zijn stoel zou afstaan aan iemand anders, en tegelijk zelf zijn inspanningen voortzetten als hoofdsponsor."

Bij Luik verwacht secretaris Arthur Pinsart veel van de nieuwe investeerder, Louis de Valensart van Allinvest. "Hij is voor ons enorm belangrijk. Want we hebben geen eigen stadion. Vorig seizoen hebben we zowel in Verviers, Seraing als Eupen gespeeld, met elke keer de nodige verhuizing van sponsoringborden. Daarom besteden we de sponsoring dit jaar uit aan een gespecialiseerde privéfirma. Maar zonder een voorzitter die geld in de club steekt, zou het zeer moeilijk zijn."
 
Opmerking: In tegenstelling tot wat in het artikel vermeld is, stapte de hoofdsponsor van KVK Tienen niet op. De sponsorovereenkomt werd wel bijgesteld.
Label(s):

>> Volgende wedstrijd

Winkel Sport
KVK Tienen
zondag 24 oktober 2021
15 uur


jong-kvk

Ontdek onze partnerbrochure

>> Kort

Omdat er voor de thuiswedstrijden op Stayen geen onderscheid wordt gemaakt tussen staan- en zitplaatsen zoals in het Bergéstadion besliste de club om de algemene ticketprijs voor de volgende wedstrijden vast te leggen op 12 euro.

30/09/2021
De bekerwedstrijd Cercle Brugge - KVK Tienen wordt afgewerkt op donderdag 28 oktober. Aftrap om 20 uur in het Jan Breydelstadion.
 
28/09/2021

De thuis- en uitwedstrijd tegen K. Winkel Sport zijn omgewisseld. KVK Tienen voetbalt eerste op het veld van Winkel Sport op zondag 24 oktober. Op zondag 16 januari is de club in het Bergéstadion te gast. Dat betekent dus dat er geen drie, maar twee opeenvolgende thuiswedstrijden zijn op Stayen de komende weken. Op zondag 3 oktober tegen Thes Sport, een weekje later tegen La Louvière.

28/09/2021

URSL Visé biedt de wedstrijd tegen KVK Tienen integraal en rechtstreeks aan op haar website. Je betaalt vijf euro.

25/09/2021

KVK Tienen trekt op 26, 27 of 28 oktober naar het Cercle Brugge van trainer Yves Vanderhaeghe voor de 1/16-finale van de Beker van België. De club speelt op verplaatsing wegens de onbeschikbaarheid van het eigen Bergéstadion na de overstromingen. De KBVB laat niet toe dat de partij op Stayen wordt afgewerkt.

25/09/2021

URSL Visé laat ons weten dat bezoekende supporters welkom zijn op de wedstrijd zondag. Er is ook geen Covid Safe Ticket vereist.

20/09/2021

Jammer genoeg kunnen we geen inschrijvingen meer aanvaarden voor het gastronomisch buffet voor de wedstrijd KVK Tienen - Olympic Charleroi. Alle beschikbare plaatsen zijn ingenomen. Binnenkort kan je inschrijven voor het volgende diner.

15/09/2021

Op vraag van de politie van Luik geldt er zondag een combiregeling voor de wedstrijd RFC Luik - KVK Tienen. Er zijn dus geen individuele KVK-fans toegelaten die zelf de verplaatsing maken. Men kan de wedstrijd enkel bijwonen indien men een verplaatsing met een begeleide supportersbus organiseert.

07/09/2021

KVK Tienen won de oefenwedstrijd op het veld van tweedenationaler KOSC Wijgmaal met 1-2. Mputu opende de score na een half uur op aangeven van Claes en verdubbelde die enkele minuten later toen hij alleen op de thuisgoalie af mocht. In de tweede helft milderde Dewaet met een knal. Matterne en Laureys kwamen niet meer tot scoren.

11/08/2021

KVK Tienen kent z’n tegenstander in de derde ronde van de beker van België. Op zondag 15 augustus voetbalt Tienen op het veld van de Oost-Vlaamse tweedenationaler KVV Zelzate. Aftrap om 16 uur. Zelzate kwalificeerde zich op het veld van derdenationaler Lochristi na strafschoppen. Na negentig minuten voetballen stond het nog 0-0.

08/08/2021

Ontdek onze partnerbrochure