Nog enkele dagen en de competitie begint echt met op woensdag 30 augustus meteen een interessante eerste match tegen KSK Heist. Een gesprek met CEO Sports Johan Froment en voorzitter KVK Tienen Academy Peter Denruyter.
Johan, hoe kijk je als CEO Sports tegen die wedstrijd aan?
Johan Froment: Met vertrouwen. Heist is een gevestigde waarde en pakt elk jaar uit met een goeie groep voetballers. Maar we moeten vooral naar onszelf kijken. KVK Tienen 2.0, als club, heeft de keuze gemaakt om zich in te schrijven in een moderne en verfrissende voetbalfilosofie zoals ook veel Pro League teams en onze nationale ploegen dat doen. Voetbal is nu éénmaal geëvolueerd. En ofwel ga je vasthouden aan het verleden, wat geen goed idee is volgens ons. Ofwel stap je de toekomst in. En dat doen we. Zonder daarom alles overboord te gooien. De geschiedenis heeft ook haar rechten. En daar moeten we dankbaar voor zijn en respect voor hebben. Maar nu is het anders.
Johan Froment, CEO Sports, in gesprek met gastheer Peter Morren tijdens MEET THE TEAMS '23 - '24.
Peter, de voorbije maanden is er heel wat veranderd op KVK. Johan Vos is geen voorzitter meer. Dat was toch wel een verrassing?
Peter Denruyter: Het verhaal is ondertussen algemeen bekend. Johan heeft 2 nieuwe bedrijven en dat vraagt al zijn aandacht. Johan is iemand die er altijd 100% voor gaat. En als dat niet kan neemt hij ook een juiste beslissing. Voor alle duidelijkheid: Johan is nog altijd lid van de Raad van Bestuur van KVK. Ik denk dat we als club zeer dankbaar moeten zijn voor alle hulp en goede raad van de voorbije jaren. Zonder het elan van Johan had deze club het 6 jaar geleden niet gered of op zijn minst heel wat trappen lager moeten voetballen. Zo moeten we ook Willy Schepers dankbaar zijn. Want zonder zijn inzet en hulp was het 2 jaar eerder al fout gelopen. En daar hebben we als bestuurders heel veel van geleerd. Er staat een nieuwe bestuursploeg die zeer goed weet wat kan en wat niet kan. We laten ons niet gek maken door allerlei verhalen van anderen. Er is een duidelijke visie, zowel sportief als financieel, die we scrupuleus volgen. En, er is een zeer positief commercieel beleid naar businesspartners en supporters toe.
Een nieuwe voorzitter? Wie en wanneer?
Peter Denruyter: Laat ons rustig bekijken hoe alles loopt. Mijn persoonlijke mening is dat het geen goed idee is om snelsnel iemand aan te stellen. Neen. De verantwoordelijkheid van het voorzitterschap is collectief gedeeld binnen de Raad van Bestuur. En dat werkt goed. Er zit een prima team dat samen met alle andere medewerkers hun engagement vol opnemen. We zien in het najaar wel wat de mogelijkheden zijn. Maar kandidaten zijn welkom hé. (lacht) We moeten ook zien hoe de Vlaamse en Belgische voetbalwereld evolueert. De realiteit is dat steeds meer clubs in handen komen van partnerteams of buitenlandse investeerders. We hebben al meerdere vragen gekregen. Die boot houden we voorlopig af. Maar als het ooit echt klikt met zo’n partij, dan moeten we daar op zijn minst toch eens over nadenken. Er zullen altijd belangrijke voorwaarden zijn: welke ambitie wil men waarmaken, welke middelen zijn voorhanden er en vooral, KVK moet KVK blijven. En ofwel is het zo, ofwel is het niet. We hebben al te veel slechte voorbeelden gezien.
Die nieuwe sportvisie dan. Gaat dat dan over budgetten en daarmee verbonden een andere manier van scouting en aanwerven van nieuwe spelers?
Johan Froment: Budget en spelers vertrekken vanuit een visie. Niet omgekeerd. Anders zouden alleen de profteams in onze reeks de top10 uitmaken. Voor alle duidelijkheid, KVK is nog één van de weinige amateurclubs. Er zijn nog een heleboel teams die ‘old school’ maar blijven spelers kopen voor soms onvoorstelbare bedragen. Ook in onze reeks. Het is hun gegund. Maar het hedendaagse voetbal zit zo niet meer in elkaar. Het KVK Tienen 2.0 moet staan voor een gezond en realistisch voetbalproject. Je moet afgaan op potentie en toekomstmogelijkheden, jongeren durven kansen geven en ze vooral goed omkaderen. We zijn niet blind of naïef. Neen het gaat niet om jongeren alleen maar wel over een goeie mix van ervaring en jong talent, daar gaat KVK voor. De U23-teams in onze reeks bewijzen dat het kan.
Is er genoeg ervaring bij het huidige KVK?
Johan Froment: Je hebt onze ervaren spelers zijnde kapitein Hannes Meeus, Amardeep Singh, Arne Naudts en Yvan Yagan. De twintigers, Andries Claes en Daan Materne, die nu toch al wat jaren bij het A-team spelen. De rest is inderdaad jong. Maar ervaring krijg je ook door je opleiding en de manier en het niveau waarop je bij de jeugd hebt getraind. Je moet eens kijken waar die nieuwe jongens allemaal vandaan komen: STVV, OH Leuven, KV Mechelen, Lommel, Seraing, FCV Dender. Stuk voor stuk goed en professioneel opgeleide kerels die zeer goed weten hoe het voetbal op hoger niveau in elkaar steekt. En er zijn onze eigen jongens. Vergeet niet dat onze beloften de voorbije 3 jaar top 3 speelden tegen die profteams. Ook dat is ervaring die je alleen opdoet door wedstrijden te spelen in een competitieve omgeving. Daarom ook hebben we onze Youth Power Academy opgericht om nog meer in te zetten op onze high potentials. En tot slot, eigenlijk misschien het belangrijkste: onze technische en medische staf. Samen met hen hebben we een zeer professioneel platform gecreëerd wat het team sterker maakt dan de individuen. Zij zijn als staf mee de verpersoonlijking van het hedendaagse voetbal. Zo trainen ze, zo laten ze spelen. En zo worden onze jonge spelers, maar ook onze – vaak jonge - trainers, opgemerkt om eventueel door te groeien naar een Pro League club.
Hoe staat de jeugd van KVK hiertegenover?
Peter Denruyter: Ik denk dat de feiten voor zich spreken. Nog nooit heeft KVK zoveel geïnvesteerd in jeugdopleiding. Waarom? Omdat we zien dat het de moeite waard is. 5 zitten er dit jaar al in de A-kern. Dat is de grootste motivatie voor onze jeugdtrainers en begeleiders. Dat heeft uiteraard ook een tijdelijk nadeel bij de jongsten. Als we zien welke spelers op welke leeftijd hier worden weggeplukt door elite-teams… That’s life. Aan de andere kant zien we graag dat vele van deze spelers ooit terug komen voetballen bij KVK Tienen. Daarom dat we ook nooit spelers tegenhouden die naar elite kunnen. Of dat altijd in het voordeel van het spelertje is en de ouders? Dat is weer een andere vraag.
Peter Denruyter, voorzitter van de KVK Tienen Academy
Ook de dames lijken sterk bezig. Van amper een paar teams naar nu al 8 ploegen? Zijn zij nu volledig KVK en is het oude hoofdstuk Eva’s definitief afgesloten?
Peter Denruyter: Voor ons is er alleen ‘KVK Tienen 2.0 dames’. Dat verleden is misschien deels gekruid met wat heroïek, maar was toch steeds een moeilijk financieel verhaal. De dames hebben nu een stabiel en verstandig bestuur dat zich helemaal inschrijft in het KVK-verhaal. Dat had wat tijd nodig. Wat ook normaal is. Als club is het onze maatschappelijk plicht om damesvoetbal aan te bieden op een behoorlijk niveau. Eigenlijk moet elk meisje uit de regio Tienen dat kan en wil voetballen bij KVK dames spelen. De wereld is veranderd, damesvoetbal is al lang niet meer dat balletje-trap van 10 jaar terug. Ook daar is er ambitie en goesting om een echt goed verhaal te schrijven. Maar daarvoor moesten we als ‘jongensteam’ eerst wat leergeld betalen. Als ik zie hoe gedreven onze damesafdeling aan de slag gaat, chapeau voor hun puike werk.
Wat dient nog verder te gebeuren om dat damesvoetbal te ontwikkelen.
Peter Denruyter: Wel, in de eerste plaats engagement van de grotere sponsors! In Tienen hebben we gelukkig een aantal lokale bedrijven en handelaars die zich engageren. En dat geeft een heel fijn gevoel. Maar de algemene vaststelling in het damesvoetbal is dat er ondertussen heel wat vrouwelijke CEO’s zijn bij grote bedrijven. Maar als het gaat om investeringen in damesvoetbal blijven ze ver achterop. En dat is geen probleem van KVK Tienen hoor. Ook in de Super League is het met een vergrootglas zoeken naar bedrijven die willen inzetten op damesvoetbal. Iedereen is voor, behalve wanneer er middelen op tafel moeten komen. Dus CEO-dames, laat jullie vooral inspireren (lacht)!
Zoveel ploegen, zoveel leden. Waar voetballen die dan allemaal? Concreet: heeft KVK voldoende plaats?
Peter Denruyter: Heel eenvoudig: neen. We hebben het kunstgrasveld in het Bergéstadion, 1 grasveld op de site Berberendael en daarnaast zijn we een rondreizend circus van Oorbeek naar het Houtemveld en terug. Vorige week stond nog een onderzoek van Voetbal Vlaanderen in de krant: 1 op de 3 jongens voetbalt in Vlaanderen, dat zijn er meer dan 170.000. Bij de meisjes is er een stijging van +40%. Daarom zoeken we samen met de stad naar oplossingen. Het is dat of de knip op het aantal leden en het aantal teams zetten. Dat zou pas echt fout zijn want de voetbalclub is voor veel jongeren ook een houvast. In ons geval ook een opleiding waar ze later nog heel wat kunnen aan hebben. Ik zeg altijd: KVK Tienen en voetbal bij onze collega’s in het algemeen, is het grootste integratieproject van onze stad.
Heren en dames samen op de foto en klaar voor het nieuwe seizoen.
Tot slot de droom van…
Peter Denruyter: De kans is groot dat velen mij vreemd zullen bekijken maar ik wil ooit met KVK Tienen naar de Challenger Pro League. Tienen heeft een fantastisch echt voetbalstadion dat voor 85% klaar is voor die reeks. De stad en regio hebben de mogelijkheden en het stamnummer 132 hoort bij de traditieclubs van het land. Maar niet nu. Financieel kan dat op dit ogenblik niet. We gaan ook geen gekke dingen doen wat mij betreft. Eerst een goed seizoen ‘23-‘24 spelen. Maar zeg nooit nooit. Met de juiste partner en met onze teamfilosofie kan dat wel. Zal het makkelijk zijn? Neen. Maar ambitie moet je hebben. Weet je, de wijze woorden van ex-voorzitter Léon Sué zaliger: voetbal is heel simpel, zakken en stijgen menneke. Maar stijgen is natuurlijk veel plezanter. In het Tiens klinkt dat pas echt goed.