Trends: eerste klasse doet het goed, tweede niet Printervriendelijke versie

Het economische tijdschrift Trends brengt deze week een artikel over de financiële toestand van de Belgische clubs in de hogere afdelingen. De clubs uit eerste klasse doen het allemaal goed, met uitzondering van Roeselare. In de tweede klasse is de toestend heel wat minder rooskleurig.
 
De samenvatting van het artikel lees je op de website van Trends.
 
Namens KVK Tienen komt ook secretaris Paul Swartenbroek aan het woord. Wij citeren de passage:
 
In tweede klasse hebben de ploegen het een pak moeilijker om de touwtjes aaneen te knopen. "Voor een deel is de crisis een echte reden, en voor een deel ook niet", weet Paul Bistiaux, de algemeen secretaris van Antwerp. "Een aantal bedrijven maakt effectief minder omzet, moet personeel afdanken. Als de haven van Antwerpen 20 procent minder trafiek heeft, dan zijn er slachtoffers. Maar daartegenover staan ondernemingen die zelf weinig van de crisis merken, maar het wel uitspelen in de onderhandelingen. Daar kun je eigenlijk moeilijk mee discussiëren. Wij proberen de afhakers te compenseren, maar wellicht zullen de inkomsten iets lager liggen, ja."

Bovendien zijn de vooruitzichten nog minder rooskleurig. Een dispuut tussen de Profliga (vereniging van eersteklasseclubs) en de Nationale Voetballiga (tweede klasse) leidde er vorig jaar toe dat er in plaats van 1,5 miljoen geen halve cent van het tv-contract met Belgacom naar tweede klasse vloeit. Netto komt dat voor een doorsneeclub neer op 80.000 tot 100.000 euro, toch snel 5 tot 10 procent van het budget van heel wat clubs. De tweedeklassers gingen in zee met HDTV-bedrijf Alfacam, en stampten de Exqi League uit de grond, maar voorlopig levert dat niet veel op. "Voor ons is de regionale zender ROB veel belangrijker dan Exqi", weet Tienen-secretaris Paul Swartenbroek. "Sommige sponsors kennen Exqi niet eens."

"Toch heb ik er het volste vertrouwen in dat dit uiteindelijk zal renderen", verklaart Dirk Opsomer, persverantwoordelijk van Ronse. "Al hangen wij vooral af van regionale sponsors. Dat is ook ons voordeel in deze crisis: één of twee sponsors die wegvallen, kunnen wij compenseren, omdat die nooit zoals bij andere clubs 10 of meer procent uitmaken van ons budget."

Dat overkwam Tienen vorig jaar wél, toen de hoofdsponsor opstapte. Swartenbroek. "We hebben toen ons budget met een vijfde ingekrompen. Momenteel voelen we de crisis niet zo, al lopen de betalingen iets minder snel binnen. Sinds twee seizoenen werken we ook voor sponsoring met contracten van drie of vijf jaar, wat maakt dat we er nu minder verliezen. Nu, voor de komst van deze voorzitter, Willy Schepers, was de sponsoring bij ons vrij miniem. Hij bracht een aanzienlijk netwerk mee, en dat deed een nieuwe wind waaien."

Voor een voetbalploeg blijft het belang van een voorzitter met een goed netwerk niet te onderschatten. Al lijkt er wel een breuklijn te zijn tussen eerste en tweede klasse. Op enkele uitzonderingen na is in eerste klasse het tijdperk van de voorzitter-mecenas nagenoeg voorbij. Ivan De Witte herinnert zich in de begindagen wel eens kleine bedragen bijgepast te hebben, maar dat gebeurt nu niet meer. Bij Racing Genk moeten er geen leningen door privépersonen meer worden afbetaald, ook niet aan Jos Vaessen. Ook Lokeren is zelfbedruipend, vertelt Orlans. "Misschien dat voorzitter Roger Lambrecht nog af en toe eens een berekend risico neemt, maar ons budget van 6,5 miljoen euro maken we zelf rond." Terwijl velen vrezen voor het lot van ploegen als Moeskroen en Sint-Truiden indien respectievelijk Philippe Dufermont en Roland Duchatelet wegvallen.

In tweede klasse wordt van het gros van de voorzitters wel nog verwacht dat ze aan het einde van het seizoen de putjes vullen. Bij Tienen gaat het om enkele duizenden euro's, die de beheerders bijpassen. "Ik heb nooit anders geweten dan dat Antwerp bestaan heeft bij gratie van vrienden van de club", zegt Antwerp-secretaris Paul Bistiaux. "Niet alleen de voorzitter, ook andere mensen doen een duit in het zakje."

Standaard Wetteren leefde vroeger bij gratie van de familie De Kerpel, maar het nieuwe bestuur dat op 1 januari aantrad, heeft de ambitie om die putjes niet meer te moeten dempen. Bij Ronse looft Opsomer de contacten die voorzitter Jean-Marie Vandendriessche, tevens CEO van bouwbedrijf Bocova, aanbrengt. "En toch ben ik ervan overtuigd dat hij graag zijn stoel zou afstaan aan iemand anders, en tegelijk zelf zijn inspanningen voortzetten als hoofdsponsor."

Bij Luik verwacht secretaris Arthur Pinsart veel van de nieuwe investeerder, Louis de Valensart van Allinvest. "Hij is voor ons enorm belangrijk. Want we hebben geen eigen stadion. Vorig seizoen hebben we zowel in Verviers, Seraing als Eupen gespeeld, met elke keer de nodige verhuizing van sponsoringborden. Daarom besteden we de sponsoring dit jaar uit aan een gespecialiseerde privéfirma. Maar zonder een voorzitter die geld in de club steekt, zou het zeer moeilijk zijn."
 
Opmerking: In tegenstelling tot wat in het artikel vermeld is, stapte de hoofdsponsor van KVK Tienen niet op. De sponsorovereenkomt werd wel bijgesteld.
Label(s):

>> Volgende wedstrijd

KVK Tienen
KVV Thes Sport
zondag 4 oktober
15 uur


jong-kvk

Ontdek onze partnerbrochure

>> Kort

KVK Tienen opent de competitie op het veld van Francs Borains. Hannes Meeus (ontstoken pees in voetzool en twee schorsingsdagen) en Lucas Damblon (scheur in enkelligament) zijn out. Farin (kneuzing) en Kempeneers (adductoren) zijn onzeker. Selectie: Hannes, Singh, Vos, Matterne, Farin (?), Bogaerts, Spaenhoven, Grancea, Claes, Kempeneers (?), Laureys, Ventôse, Yagan, Van Vaerenbergh, Swerten en Vandergeeten.

27/09/2020

Voor de eerste thuiswedstrijd van de competitie tegen Thes Sport op 4 oktober kunnen thuissupporters reserveren via dit formulier. Bezoekende supporters worden op deze wedstrijd niet toegelaten.

21/09/2020

KVK Tienen speelde 1-1 gelijk in de oefenpartij op het veld van reeksgenoot Winkel Sport. Trainer Jo Claes kon geen beroep doen op Damblon, Meeus, Farin, Kempeneers en Grancea. Het team herpakte zich met de nodige strijdlust na de vroege bekeruitschakeling bij Saint-Ghislain. KVK kwam na een half uur op achterstand, maar kwam opnieuw langszij toen Ventôse kort voor de pauze een rebound na een poging van Matterne benutte. Het was slechts één van de vele kansen die Tienen bij mekaar had gevoetbald, al kende de thuisploeg ook een periode waarin ze de bezoekers in het defensief dwong. In de tweede helft verliep de wedstrijd evenwichtig en toonde KVK Tienen zich fysiek paraat om in alle rust toe te werken naar de opener van de competitie op het veld van Francs Borains. 

20/09/2020

KVK Tienen won ook de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding op het veld van tweedenationaler Spouwen-Mopertingen met 0-2. De bezoekers dwongen heel wat kansen af, maar het was wachten op de tweede helft tot die konden worden verzilverd. Claes opende de score op aangeven van Laureys en Yagan legde na een individuele actie de eindstand vast. Zondag opent KVK in de bekercompetitie op het veld van derdenationaler Saint Ghislain.

09/09/2020
KVK Tienen opent in de beker van België op het veld van derde nationaler Union Saint-Ghislain Tertre Hautage. Zij wonen dit weekend in de derde ronde met 0-1 op het veld van eersteprovincialer KSV Diksmuide.  Saint-Ghislain bekleedde vorig seizoen een achtste stek in de rangschikking toen de competitie werd stopgezet. Bij plaatsing trekt KVK het weekend erna mogelijk naar  eersteprovincialer KVVV Ardennen of kersvers derde amateurklasser Bambrugge, dat niet aantrad tegen Virton wegens forfait van de Luxemburgers.
06/09/2020

KVK Tienen won de oefenpartij tegen tweedenationaler Sporting Hasselt met 3-0. Nelissen kreeg de kans om de score te openen voor de bezoekers, maar Spaenhoven maakte zich aan de overkant knap vrij en scoorde vanuit een scherpe hoek. KVK gaf weinig weg, maar kon pas in de slotfase afstand nemen. Na een overtreding op Ventôse tekende de Tiense aanvaller na 82 minuten vanop de stip voor de 2-0. In de slotfase brachten enkele Tiense beloften nog wat extra schwung in de partij. Grancea werkte in de slotminuut knap af op aangeven van Muntuabu.

03/09/2020
KVK Tienen won de eerste oefenwedstrijd voor eigen publiek met 3-2 van tweedenationaler KOSC Wijgmaal. Yagan bracht KVK na een kwartier op voorsprong met fraaie een plaatsbal over de bezoekende doelman. Tien minuten later bracht Benamar de stand opnieuw in evenwicht vanop de stip. Net als enkele dagen eerder op het veld in Diegem na Tiens handspel bij een aangeschoten bal. Kort na de pauze bediende Ventôse de vrijstaande Yagan die KVK andermaal op voorsprong bracht, maar ook dit keer kwamen de bezoekers op gelijke hoogte na Tiens balverlies. Kaljoni trapte de bal laag buiten het bereik van KVK-doelman Amenga. Met nog een kwartier te voetballen legde Matterne met een strak schot de eindstand vast nadat Wijgmaal-doelman De Corte de bal niet niet voldoende kon ontzetten. 
30/08/2020

KVK Tienen oefende op het veld van tweedenationaler K. Diegem Sport. Na een gelijkopgaand matchbegin trok de bij momenten kwiekere thuisploeg het laken wat naar zich toe. Dat resulteerde in twee vermijdbare tegengoals van Barkellil voor de pauze, waarvan eentje vanop de stip na handspel. Tienen kwam fris uit de kleedkamer in de tweede helft en maakte de aansluitingstreffer via Ventôse. Na driekwart wedstrijd kreeg de oefenpartij een vreemde wending. Op aangeven van zijn grensrechter trok scheidsrechter Stevens aan de Tiense bank de rode kaart voor een reeds gewisselde kapitein Hannes. Toen deze zich niet meteen naar de kleedkamers wilde begeven, werd de wedstrijd tot ieders verbazing stilgelegd. Na tien minuten kon men de partij hervatten. De 17-jarige belofte Stanislas Mertens verraste de thuisdoelman en bracht de stand nog op 2-2.

26/08/2020

Abonnees krijgen gratis toegang tot de oefenwedstrijden van KVK Tienen in het Bergéstadion. Niet abonnees betalen 5 euro.  Reserveren voor de wedstrijd tegen KOSC Wijgmaal op zondag 30 augustus kan hier!

25/08/2020

KVK Tienen won de oefenwedstrijd op het veld van tweede nationaler RC Hades met 0-1. De Suikerploeg creëerde heel wat kansen in de eerste helft, maar  moest wachten op een own-goal na hoekschop van Matterne vroeg in de tweede helft om dat overwicht te verzilveren. In het slot kwam ook de thuisploeg wat meer opzetten, maar gescoord werd er niet meer.

20/08/2020

Ontdek onze partnerbrochure